De Grote Baan Kampioenschap 2016

De Grote Banen zijn gelopen, er waren er 7.
En wat ons betreft ( de commissie) er zaten hele mooie banen bij, die echt wel heel leuk zijn om een keer te lopen. Wij hebben het, wat weer betreft, zelf veel getroffen en weinig regen gehad.
Het was wel een of 2 keer heel warm. Een keer en dat was op de Leeuwenbergh kregen we zelfs in de baan wat pinda’s en Bouillon tegen het flauw worden ivm met de hitte. Heel attent van deze caddymaster.

Dit jaar waren er 45 heren die zich inschreven en 32 dames om aan deze competitie mee te doen.
Daadwerkelijk is er gespeeld door 34 Heren en 27 Dames, zij hebben minimaal 1 keer een Grote Baan gelopen.
Bij de Heren en de Dames waren er beide 10 die minstens 5 tot 7 keer een Grote Baan gelopen hebben en dus in aanmerking komen voor de einduitslag. Wij hopen dat de rest het ook wel prettig gevonden heeft en het volgend jaar toch weer wil proberen.

Wij hebben het bestuur bereidt gevonden om een bijdrage te doen, zodat er toch nog wat prijsjes beschikbaar zijn. De reden hiervoor is dat wij geen inschrijfgeld konden berekenen doordat alle wedstrijden gespeeld worden op andere banen en op allemaal verschillende tijden.

Maar nu hebben we toch een uitslag en wel:
Bij de Heren:
1e Gerard Schuiling
2e Jac. Plug
3e Henry Bergman

Bij de Dames
1e Sabrina van Rooyen
2e Leoni Bergman
3e Margreeth Bergman.

Bij dezen alle winnaars gefeliciteerd. En jullie prijzen worden uitgereikt op de Nieuwjaarsreceptie. Een ieder van jullie krijgt daar nog een uitnodiging voor.

Een lijst met de volledige uitslag kunnen jullie vinden in de witte map in de kast bij de receptie.

Met vriendelijke groet Theo en Tonny van Ruiten

P.s. Volgend jaar wordt het de Grote Banen Competitie en we willen u de keuze geven voor het lopen van 18 of 9 holes.

Gerrit Blauw Memorial 2016

Lees meer

Clubkampioenschap strokeplay 2016

De uitslagen

 

 

Afsluiting van de grote banen competitie 2015

Zaterdag 24 oktober werd de grote banencompetitie feestelijk afgesloten met een wedstrijd op GCN en live muziek. Volgens mij een groot succes. De inschrijving was vol en er stonden zelfs mensen op de reservelijst.

Er was gekozen voor een Zweedse wedstrijd. De eerste 9 holes Strokeplay en de tweede 9 volgens Stableford.

Grote winnaars van de Slotwedstrijd waren Leoni en Richart met 3 punten. Van harte gefeliciteerd.

Onder het genot van een drankje werd het eind klassement bekent gemaakt van de grote banen competitie.

De beste 5 resultaten bepalen de rangschikking na 7 wedstrijden.

 Elke baan was weer een uitdaging met de nodigen hindernissen voor ons.

Kleiburg;                              Pffff 8.00 uur starttijd, is wel heel vroeg.

Bentwoud:                            Moesten we stoppen vanwege de onweer. Een andere dag opnieuw

Liemeer:                               Prima starttijd op een mooie golfbaan

Zegersloot;                          34 Graden, laatste holes bezweken door de hitte.

Cappelle aan den IJssel; Golfschoenen vergeten. Heel slim, als de baan half onder water staat.

IJsselweide:                        Prima starttijd op een prachtige dag.

Spaarnwoude:                   Wedstrijd moe, het is mooi geweest

 Wij hebben weer genoten van alle uitdagingen.

Hartelijk dank Rudi, Leny en Jack voor het organiseren van de wedstrijden en het bijhouden van de standen. En de slotwedstrijd vonden wij een succes, helemaal top.

 Peter Droog en Sabrina van Rooijen

Dames Bruto                                                                    Heren Bruto

1e Leny van Duijn                                                             1e Jack van den Eijkel

2e Ina Hendriks                                                                  2e Han Horlings

Dames Netto                                                                    Heren Netto

1e Sabrina van Rooijen                                                   1e Peter Droog

2e Leny van Duijn                                                             2e Dorus Prins

3e Hermance Brandjes                                                    3e Richart Schuiling

 


 

Clubkampioenschappen strokeplay bruto 15 en 16 augustus 2015.

Dit jaar was deze wedstrijd een maand eerder dan de jaren daarvoor. Omdat ik altijd in september piek met golfen, moest ik toch iets verzinnen om al snel in vorm te komen. Ik dacht: nieuwe Ben Hogan wedges kopen in Amerika. Deze zijn mijns inziens de mooiste die er bestaan op dit moment. En dan kom je in een golfwinkeltje in San Francisco. 15 afslagplaatsen met computer. Onwijs mooi. De wedges goed uit kunnen proberen en meegenomen naar Nederland. Nu zou de vorm vanzelf wel komen, hoopte ik. Had 2 zomeravondcompetitiewedstrijden de kans om ze uit te proberen. Ging super, alleen de afstanden klopte nog niet helemaal.

De zaterdag liep ik met Pien en met Roland. Was erg relaxed en gezellig lopen met zijn drietjes. De score was niet helemaal super. Was hard werken om parren te maken. Score +5. Jack was weer in vorm. Stond 1 slag voor op mij en 2 op Leo. De rest was zeker nog niet kansloos.

Johan is in vorm, Erik ook. Zou Hans nog wat kunnen doen? Fred ging ook helemaal niet slecht. Met Leo moet je altijd rekening houden. En de te kloppen man, Jack. Heeft bijna alles al gewonnen dit jaar. Peter K. kan altijd opeens opkomen. Als Ton een goede dag heeft, is ook alles mogelijk. Eigenlijk speelde iedereen wel goed. Dus zondag zou een spannende dag worden.

Gelukkig stond er zondag weer een venijdig windje. Omdat Jack en Leo zulke mooie hoge ballen slaan, heb ik altijd het idee dat ik in het voordeel ben met zo’n windje. De mannen hadden het moeilijk. Ik ook, maar maakte minder foutjes. Rondje par. Gaatje geslagen met Leo. En zeker met Jack. Jack had een slechte ronde. Veel pech. En de rest van het veld liet het ook een beetje liggen.

Nu was het zaak alles bij elkaar houden in de laatste ronde. En ik weet dat deze mannen echt goed zijn, dus de birdies vlogen om mijn oren. Hier werd ik toch wel weer een beetje zenuwachtig van. Gelukking vielen mijn putjes deze ronde meer dan de vorige en maakte een prima -1 als afsluiter. Jack toch nog goede tweede. En Leo derde. Het is weer gelukt voor de derde keer op rij.

Tijdens de prijsuitreiking hoorde ik voor het eerst het trieste verhaal van Kees K. Kees, ik heb veel respect voor je en dat je deze wedstrijd volgehouden hebt. En dan ook nog de laatste ronde binnen komen met een rondje +1. Petje af. Wat een instelling.

En Jack. Jammer dat je De Vijf Margen gaat verlaten. Het is erg fijn om tegen en met je te golfen. Maar veel plezier op de grote baan.

Leo, weer bedankt voor je fanatisme. Heerlijk om met en tegen je te spelen.

Peter van der Ploeg

Peter van der Ploeg

Matchplay kampioenschappen 2015.

Om eerlijk te zijn hebben de teetjes (vrouwengolf clubje) me overgehaald om mee te spelen. Golfen is leuk maar vaak ook een mentaal spelletje en dit is nu juist datgene wat ik niet altijd onder controlle kan hebben. Maar oefening baart kunst dus okay dan, ik doe wel mee!

Nadat ik enkele dagen in Twente me dacht heerlijk even te ontspannen trouwens ook met golf uiteraard, kwam mijn broer op het idee om alvast dan maar te oefenen in het matchplay spelletje. Nu, ik ben mijn broer dus heel dankbaar want na behoorlijke pittige partijen, vaak op de 17/18 pas gehaald,is het me toch gelukt.

Met dank aan mijn medespelers: Mia, Annemieke, Estelle en Ina.

En ergens in het heelal mijn Wilma.

Allemaal bedankt en misschien je weet het maar nooit, tot volgend jaar.️️️️

Vriendelijke groet, Elly Imthorn.


Het is altijd leuk om clubkampioen te worden maar ik vind het minder leuk dat je dan een stukje moet schrijven voor de website. Maar goed hier gaan we dan.

Eerste ronde was erg gemakkelijk, ik had een bye gekregen dus ik moest afwachten tegen welke Wim ik zou moeten spelen. Het werd Wim Rietveld die had van Wim Brinkman gewonnen. We hebben heel gezellig gespeeld maar Wim had al zijn kruit verschoten (heel veel birdies) in de wedstrijd tegen Wim Brinkman. Ik mocht de volgende dag terug komen om verder te spelen.

Volgende tegenstander was mijn oude achterbuurman Hans Tazelaar. Altijd lastig, stond al snel 2 down maar gelukkig voor mij ging het daarna even niet zo lekker bij Hans en werd het uiteindelijk 3 up met nog 1 te gaan.

Nu aantreden voor de halve finale en dat moest tegen John van den Berg. Eigenlijk was het een heel saaie maar heel spannende wedstrijd. Op hole 1 John 1 up. Op hole 9 A/S dat bleef zo tot hole 19. We maakte allebei bijna geen foutjes als John of ik een beetje verkeerde afslag hadden was de tweede slag altijd wel goed genoeg om een par te maken. Maar op hole 20 lukte John dat niet en mocht ik gaan spelen in de finale tegen Johan Passchier die van Jaap Snoek gewonnen had.

Johan “up & down” Passchier zo ga ik Johan voortaan maar noemen. Elke keer als zijn afslag niet op de green kwam maakte hij een heel subtiel chipje die dan direct in de hole ging voor een birdie. Binnen de kortste keren stond ik 3 down. Op hole 8 maakte hij een topper, die bal hebben we niet meer terug kunnen vinden en won ik die hole. Na gelukkig voor mij nog 3 kleine foutjes van Johan stond ik op hole 11 1up. Dit werd uiteindelijk ook de uitslag.

De einduitslag met 4x een “j” als eerste letter van de voornaam

1ste Jack van den Eijkel

2de Johan Passchier

3de John van den Berg

4de Jaap Snoek

Jack van den Eijkel.

Clubkampioenschap Stableford. Gerrit Blauw Memorial

Het Stableford kampioenschap is vernoemd naar de oprichter en tevens eerste voorzitter van De Vijf Margen.

De wedstrijd gaat over 27 holes. En na 18 holes is er een cut. 12 heren en 9 dames gingen door voor de laatste 9 holes.

Het zijn de eerste clubkampioenschappen van het jaar. Ik startte met Barbara Godschalke en Leen de Koning in de Flight. Het was heerlijk golf weer en in mijn eerste ronde haalde ik 21 punten.

Pfff… wat veel, het zal toch niet…

Tijdens het 2e rondje toch een beetje last van spanning. Hierdoor een wat mindere ronde. Een birdie op hol 9 zorgt er voor dat ik toch nog 16 punten binnen sleep. Samen met de 1e ronde 37 punten. Toch een heel goed resutaat en voorlopig de 1e plek. Met dank aan mijn flightgenoten. Het was erg gezellig en ontspannen om met jullie te spelen Barbara en Leen

Nu de laatste 9 holes nog

De eerste 2 holes gaan niet best: 2 punten, 3e hol in de bunker. Schiet niet echt op. Lekker zo’n start.

“Goed voor het zelfvertrouwen”

Vanaf hol 4 ging het een stuk beter. Zelfs een birdie op hole 7 met een ongelofelijke put van 7 meter.

Dat is lekker score. Heerlijk als dingen lukken. Eindscore 3e rondje 18 punten + 37 punten in totaal 55 punten goed voor de eerste plek.

Eindstand Dames

1e Sabrina van Rooijen          55

2e Hermance Brandjes           50

3e Henriette Huurman          49

 

Eindstand Heren

1e Han Horlings                       54

2e Wim Rietveld                      53

3e Jack van den Eijkel           52

Allen bedankt. Het was weer een topdag. En natuurlijk dank voor de organisatoren wiens geduld soms op de proef werd gesteld: Henry Bergman en Henriette Huurman.

Tot op de golfbaan.

Groet Sabrina van Rooijen

Vandaag (12 Juli 2015) deed ik voor het eerst mee aan een clubkampioenschap op D5M en wel de Gerrit Blauw Memorial. Waar het aan het begin van de dag (start om half elf) nog een slap windje was, sterkte de wind al aan het begin van de middag aan tot een stevige bries. Hiermee werd het niet perse makkelijker, maar het bleek later dat het ook met de wind wel prima ging: begon ik nog met een ronde +5 voor 16 punten (3 slagen mee op de eerste negen), had ik mijn ritme de tweede negen te pakken met een level par voor 20 punten. 36 op de eerste 18 holes en door naar de finale.
In de laatste flight met Cor Disseldorp die 38 punten had en Peter Koster die net als ik 36 punten had. Cor kreeg 7 slagen op 9 holes en Peter 1. Het was dus zaak om minstens net zo goed als Peter te lopen en een stuk beter dan Cor. Ik begon lekker met 4 parren op rij en maak een birdie op 5. Beide flightgenoten hadden niet hun ronde en ik stond (op hun in ieder geval) voor. Ik maak nog 2 parren en eindig met een goede 5 Bft van links met een dubbel voor 1 punt op 8 (plug in de rechter bunker) en een bogey drie-putt voor 1 punt op 9. Totaal loop ik 18 punten voor een totaal van 54. Niet supergoed, en dus is het spannend of het genoeg is.
Bij het clubhuis aangekomen blijkt dat ik de laagste score heb met 1 punt verschil (nummer twee Wim Rietveld maakte op 4 een hole-in-one voor 5 punten, dat mag wel even genoemd worden). Conclusie: clubkampioen stableford en een plekje op het bord.
Flightgenoten Ton, Jack, Cor en Peter bedankt voor de gezellige rondes en Henry en Henriette bedankt voor het organiseren! Clubkampioenschappen matchplay ben ik er weer bij.
Han Horlings

 

The Dimples starten de Grote Banen Competitie (GBC)

Vóór april werd door leden van Dimples een individuele aanmelding gedaan voor de Grote Banen Competitie (GBC) van D5M. Op 23 april jl. werd gestart in Brielle bij de golfvereniging De Kleiburg.

Omdat we met 7 deelnemers waren gingen we op pad met drie wagens. Onderweg was het even zoeken omdat er wegwerkzaamheden een vlotte aankomst verhinderden. Maar we kwamen ruimschoots op tijd aan. Opvallend was het feit dat de parkeerplaatsen van de directieleden het dichtst bij de ingang waren geplaatst. Niet echt klantgericht/-vriendelijk.

Voor de inschrijving werden wij allervriendelijkst ontvangen en werden wij wegwijs gemaakt met regels en gebruiken. Er werd kort ingeslagen op de drivingrange en ingespeeld op de puttinggreen. In vergelijk met de GCN was deze puttinggreen onbespeelbaar, een woestijn met hier en daar een grassprietje. Dus hulde aan onze greenkeepers. We hadden twee handicarts en de inzittenden vormden de eerste flight (Ben, Joop, Rob en René). De tweede flight met Chris, Edgar en Gé legeden het parcours lopend af. Onderweg werden de flights, op verzoek van één van de marshals omgewisseld. De start was iets na 13.00 uur en we eindigden ongeveer vier en een half uur later.

Het parcours was afwisselend, uitdagend en het lag er uitstekend bij. Alleen bij enkele afslagpunten werden er nog werkzaamheden verricht, maar daar hebben wij geen last van gehad. Diverse holes gaven een mooi uitzicht op het kanaal langs het parcours.

Met vier 3-par, elf 4-par en drie 5-par holes moest meer dan 6 kilometer overbrugd worden. Ondanks het feit dat er recht geslagen moest worden, was er ruimte genoeg om de holes op een juiste wijze af te werken. Na ongeveer vier en half uur was het parcours afgerond en konden wij een drankje nuttigen op het zonnig terras. Het weer was heerlijk en we hebben ervan genoten tijdens het lopen.

Onder het genot van een lekkere verfrissing werden de ervaringen uitgewisseld en de scores berekend. Echter onder voorbehoud dat de scores pas later via de computers definitief werden vastgesteld. Er was redelijk gelopen: gemiddeld rond de 27 Stablefordpunten en met een uitschieter van Edgar van 41 Stablefordpunten. Na het nuttigen van de drankjes werden wij uitgenodigd om aan tafel te gaan voor het diner.

Kleiburg_20150423M - kopieKleiburg_20150423O - kopieKleiburg_20150423E - kopie

We zaten gezellig te dineren, toen wij werden verrast door enkele dames van D5M, die ook in het kader van de GBC, dit parcours van Kleiburg hadden afgewerkt. Tijdens het lopen hadden wij ze al gegroet. Het diner was goed en gezelligheid was top. Rond half negen in de avond kwamen wij thuis van een geslaagde start van de GBC bij Kleiburg.

René Persijn.


Grote banencompetitie GC De Vijf Margen seizoen 2014

 

Al jarenlang zijn er clubkampioenschappen Grote baan voor de Vijf Margen georganiseerd. Voorgaande jaren werd er op één dag een baan bezocht door een aantal deelnemers. De winnaars waren diegenen die de beste netto- en brutoscore binnen brachten.

Dit jaar heeft  de wedstrijdcommissaris, Leny van Duijn samen met Jack van den Eijkel een ander concept bedacht, met het bestuur besproken en geïntroduceerd.

Nadat belangstellenden zich konden aanmelden werd er gedurende 6 maanden elke maand op een vooraf aangegeven baan (aangesloten bij het Samenwerkingsverband) gespeeld. De deelnemers konden de hele maand zelf uitmaken wanneer en met wie ze daar dan hun ronde speelden. Wel moest de marker ook deelnemen aan de competitie. De banen waarop gespeeld werd zijn van te voren ingelicht en over het algemeen werd je ook enthousiast door hen ontvangen.

Vijf van de zeven wedstrijden telden mee voor het klassement, ook weer netto en bruto.

De laatste ronde was één afsluitende wedstrijd waarbij alle deelnemers op één dag met elkaar de strijd aan konden gaan. De wedstrijd werd op Delfland gespeeld, deze baan is niet aangesloten bij het Samenwerkingsverband, maar is wel bereid om groepen in een weekend te ontvangen. De korting, die geldt bij de golfbanen van het Samenwerkingsverband, geldt overigens niet voor groepen.

Het nieuwe concept is positief door de leden ontvangen, ruim 100 aanmeldingen vooraf en maandelijks een gemiddelde  van ca. 90 enthousiaste deelnemers.

De slotwedstrijd is zaterdag 11 oktober gespeeld. De hele week leken melden weerberichten dat de weergoden ons goed gezind zouden zijn, maar dat bleek maar half juist te zijn. Al voor de eerste start begon het te regenen en dat hield zeker voor meer dan de helft van de ronde aan. Gewapend met regenkleding en paraplu’s speelden de deelnemers eerst de blauwe (nieuwe) lus en daar na de rode.

De wedstrijd werd afgesloten met een gezamenlijk diner, waarin iedereen  in goede sfeer van genoot.

Na het hoofdgerecht maakten Leny en Jack de winnaars van de bijzondere verrichtingen (longest drives en de nearies) bekend, gevolgd door de klassementwinnaars.

ckl kampioenen grotebaan 2014ckl kampioenen grotebaan a 2014

Langs deze weg: hartelijk dank aan Leny en Jack voor een heel leuk en vernieuwend concept. We hebben genoten!!

Ina Hendriks

 

 


 

Clubkampioenschap strokeplay bruto 20 en 21 september 2014

Voor mij de mooiste wedstrijd van het jaar. Zaterdag 2 x 18 holes en zondag 2 x 18 holes. Als titelverdediger is de druk altijd al hoog.
De eerste ronde begon een beetje gespannen en ik stond al snel +5 na een waterbal op 4 en een waterbal op 8. Dat is lekker beginnen, dacht ik. Maar ik speelde wel goed. Ik kon de eerste ronde toch nog afsluiten met 4 birdy’s. Dus +1. Prima start. De tweede ronde ging ook lekker. Twee kleine foutjes en je hebt natuurlijk gelijk een bogey aan je broek. +2 voor de ronde. De concurrentie had gelukkig ook al een aantal slagen laten liggen. Dus ik stond 1 slag voor op Leo Haasnoot en 2 op Ron van der Geer. Het zou een spannende zondag worden. Gelukkig hadden ze voor zondag meer wind voorspeld. Windkracht 4 in de morgen en 5 in de middag. Ik speel over het algemeen wel aardig met wind, dus ik ging met een goed gevoel ronde 3 in. Super ronde. -2. Geen enkel foutje. Verschil op Leo 4 slagen en 8 op Ron. Ik wist dat het nog geen gelopen koers zou zijn, want deze mannen zijn heel goed. Zeker als er een beetje druk op staat. Ronde 4. Het verschil na 9 holes was weer gelijk met Leo.

Kees Karstens “laat je niet gek maken door die twee grote mannen, van der Ploeg”. Leuk om te horen Kees. Jack van den Eijkel: “geduld Peet”.  En gelijk een birdy op 10. Verschil weer 1. Hole 13 waterbal. Leo 1 voor. Hole 14, 3 put voor Leo. Weer gelijk. Hole 15, bogey voor Leo. Weer 1 voor. Hole 16. Slecht afslag. Chip 3 meter voorbij de hole. Putje valt. Phoeeee. Leo mist zijn birdyput. Hole 17. Spanning is te snijden. Afslag vertrekt naar links richting het water. Oh jee. Gelukkig ligt de bal er nog. 20 cm van de waterkant in de shit ongeveer 15 meter van de vlag, maar de ligging valt niet helemaal tegen. Afslag van Leo 4 meter van de vlag. Zweten. Dan de chip. De bal vliegt, stuitert en rolt netjes de hole in. Ik denk dat iedereen het wel gehoord heeft. Ik ben nog schor. ha ha. En wat een enthousiasme van Leo en Ron. Super gaaf mannen. 2 slagen voor. Laatste bal ging vol vertrouwen midden green. Easy par.
Het is weer geluk, maar wat was het spannend zeg.

Ron en Leo, bedankt voor het spannende weekend.
Joke, van harte met je eerste plaats. Super gedaan. Goede derde plaats Pien. En Henriette, bedankt voor de leuke zaterdag en van harte met je tweede plaats. Goed hersteld zeg.

Na de wedstrijd ben ik gelijk naar Wales gevlogen om met mijn grote vriend Joost L. onze overwinning te vieren, net zo als vorig jaar. Toeval bestaat niet.

PICT7941PICT7939PICT7942


 

CLK Gerrit Blauw Memorial 2014

PICT7797

1ste 9 2de 9 Slotronde Totaal
1 Jack van den Eijkel 20 13 33 21 54
2 Ton van Duin 16 21 37 16 53
3 Walther Hesselink 14 17 31 19 50
4 Walter van Abswoude 15 20 35 14 49
4 Dick van Schooten 14 17 31 18 49
6 Kees Karstens 19 12 31 17 48
7 Jeroen Wijnands 19 18 37 10 47
8 Berto Hagen 18 13 31 15 46
9 Wim Rietveld 15 15 30 15 45
10 Carl Breuning 15 14 29 13 42
11 Hing Low 15 16 31 7 38
12 Jac Plug 13 16 29 29
13 Peter Duivenvoorde 13 15 28 28
14 Theo van Steijn 13 13 26 26
15 Roland Speek 14 9 23 23
16 Cees Varkenvisser 12 8 20 20
1ste 9 2de 9 Slotronde Totaal
1 Corrie Barnhoorn 18 24 42 19 61
2 Annemiek Ribberink 11 20 31 20 51
2 Anja van der Lippe 18 18 36 15 51
2 Helga Kusters 16 23 39 12 51
5 Henriette Huurman 19 15 34 15 49
6 Ellen Karstens 16 14 30 18 48
7 Ypke Snoek 15 16 31 16 47
7 Joke Koelewijn 18 12 30 17 47
9 Hetty Hagen 16 16 32 14 46
10 Els Guyt 14 20 34 10 44
11 Pien Swanenburg 17 13 30 13 43
12 Leoni Bergman 15 14 29 13 42
13 Maria Hesselink 13 16 29 9 38
14 Ellie Imthorn 15 13 28 28
14 Rudi beelen 16 12 28 28
16 Hennie van Schooten 13 12 25 25
16 Ria Low 12 13 25 25
16 Toni Stein 8 17 25 25
16 Petra Breuning 13 12 25 25

 CLK Matchplay Netto 2014

06072014046

Klik op de onderstaande afbeeldingen om de uitslagen te bekijken.

Schermafbeelding 2014-07-28 om 11.12.35

Schermafbeelding 2014-07-28 om 11.12.56