etiquette

Golf etiquette

 

Dames en Heren slaan af van dezelfde kleur tee.

In 2013  gaan we over op het spelen van tees met een bepaalde kleur. Als u op andere banen gaat spelen, zijn er geen speciale tees meer exclusief voor dames en heren maar gewoon de tees met de kleuren wit , blauw, geel, rood en oranje. Voor al deze tees bestaan er lijsten zowel voor dames als heren waarop we de de playing Handicap voor de diverse tees kunnen aflezen.  Men kan dus naar hartelust bepalen van welke kleur vandaag gespeeld gaat worden. Ook wedstrijden kunnen van verschillende tees gespeeld worden. Dit zal door de wedstrijdcommissies aangegeven moeten worden. De witte tees blijven echter exclusief voor de heren.

Wat is de meerwaarde van deze veranderingen die (Europees) zijn ingevoerd.

Centraal staan meer spelplezier voor de speler en snellere doorstroming in de baan. Een speler kan straks een kleur tee kiezen die bij zijn speelvaardigheid past. Zo kunnen beginnende spelers (zowel dames als heren) het best starten vanaf de oranje tee. Oudere spelers die bepaalde afstanden niet meer kunnen overbruggen, zullen van een kortere tee kunnen spelen bv. de blauwe. Naast meer spelplezier voor de speler zal deze de baan ook sneller kunnen spelen, omdat een tee kan worden gekozen die meer bij zijn spelniveau past. Daarnaast kunnen dames en heren of ouders en hun kinderen straks van dezelfde kleur tee een Qualifying ronde spelen. Ook goede spelers kunnen door de keuze van een andere kleur tee een andere (kortere of langere) baan spelen dan die zij gewend zijn. Concreet betekent dit dat de heren ook qualifying kunnen spelen vanaf blauw, rood en oranje. De betere dames mogen dan ook van blauw of geel spelen.

Hoewel het niet eenvoudig is om hiervoor richtlijnen te bepalen, heeft de NGF toch een aantal aanbevelingen gedaan.

De praktijk zal zich mogelijk als volgt ontwikkelen:

  • Heren met een clubhandicap van 37 of hoger spelen van de rode of oranje tee.
  • Heren met een handicap van 29 tot en met 36 spelen vanaf de blauwe of rode tee.
  • Heren met een handicap van 20 tot en met 28 slaan af van de blauwe of gele tee.
  • Heren met een handicap van 10 tot en met 19.9 spelen vanaf de gele tee.
  • Heren met een handicap van 4.5 tot en met 9.9 slaan af van de gele of de witte tee.
  • Heren met een handicap van 4.4 of lager spelen van de witte tee.
  • Dames met een handicap van 20 of hoger speler van de rode of oranje tee.
  • Dames met een handicap van 9.9 tot en met 19.9 spelen van de rode tee.
  • Dames met een handicap van lager dan 9.9 spelen van de blauwe tee.

De invoering van de diverse gekleurde tees vereist ook een aanpassing van de scorekaarten voor alle banen die met de nieuwe regels mee doen.

Bron: NGF, Meest gestelde vragen over rating van kleuren tees voor zowel dames als heren
Handicap-en Regelcommissie

etiquette3

In negen stappen naar handicap 0

De Nederlandse Golf Federatie,  de NGF, heeft een nieuw systeem ontwikkeld voor het behalen van het golfvaardigheidsbewijs.
In negen stappen naar handicap O.

Het theorie-examen is hetzelfde gebleven maar het praktijkexamen is er niet meer.

Zodra je theorie-examen gedaan hebt, krijg je handicap 54. Je kunt dan met een andere golfer, die ook in ieder geval hcp 54 heeft, kaarten lopen en je handicap naar beneden brengen.

GCN heeft zich aangesloten bij de Stichting Holland Golft. Dit zijn vier clubs, die de Stichting Holland Golft hebben opgericht met elk een eigen baan. Elk van deze clubs geeft ook theorie-examen. Mocht een kandidaat geslaagd zijn voor het theorie-examen dan kan hij / zij besluiten om lid te worden van GCN / De Vijf Margen of van de Stichting. Door dit systeem heeft De Vijf Margen in korte tijd al 13 nieuwe leden mogen begroeten.

Voorheen moesten nieuwe golfers eerst lid worden van GCN en De Vijf Margen om  daarna het circuit van lessen en theorie in te gaan. Voor die leden die nog geen theorie-examen gedaan hebben maar wel al lid zijn van De Vijf Margen blijft de mogelijkheid bestaan om theorieles en het theorie-examen te doen bij De Vijf Margen.

Door de veranderingen die de NGF heeft doorgevoerd krijgen nieuwe kandidaten de mogelijkheid om, voordat ze veel geld moeten uitgeven,  eerst goed kennis te maken met het golfspel zonder eerst lid te worden van een club. Zij kunnen dan eerst zien of ze golf leuk blijven vinden en pas later een keuze maken of en van welke club zij lid willen worden.

Doordat het behalen van het examen gemakkelijker is geworden, wordt de weg vrijgemaakt om zoveel mogelijk mensen aan het golfen te krijgen.

Het kan dan ook voorkomen dat er soms mensen 1 of 2 x aan de Woensdagavond competitie of aan de Herendag / Damesdag meedoen, buiten mededinging overigens, om zo kennis te kunnen maken met het wedstrijdgebeuren en met de sfeer binnen De Vijf Margen.

Onze vraag aan u is of u hier aan wilt meewerken en ook, als er “aspirant” leden zijn die een of twee keer willen meedraaien u die ook hartelijk ontvangt en een beetje wegwijs maakt. Op die manier kunnen wij de club weer laten groeien en het dalende ledenaantal van de laatste jaren weer ombuigen naar de positieve kant.

Onlangs is het boekje met stap 4 (handicap verlagen van 36 naar 28) uitgebracht. Heeft u belangstelling voor de boekjes 1 t/m 4, laat het even weten op info@devijfmargen.nl.

 


 

Verandering van handicapping en het behalen van een Club- en EGA handicap

Voor leden met een GVB/handicap daterend van voor 1 juli 2012 wijzigt er niets.

Voor golfers die na 1 juli 2012 zijn begonnen:

De clubhandicap is een  EGA-handicap groter dan 36.0 en is een vereenvoudigd systeem voor handicaps tussen 37 en 54. Dit systeem houdt op een simpele wijze rekening met de Course Rating (CR) en de Slope Rating (SR) (zeg maar de moeilijkheidsgraad) van de baan door middel van het clubhandicap differentiaal. Om de playing handicap uit te rekenen, moet men bij de clubhandicap het differentiaal optellen. Dit getal is afhankelijk van de kleur tees waar vanaf gespeeld wordt en is verschillend voor dames en heren. (Bij De Vijf Margen is er maar één kleur voor zowel dames als heren). Het getal varieert meestal tussen +6 en -3 voor 18 holes en staat onderaan de EGA Playing Handicap Tabel.

Voorbeeld:

Rode tee dames is het clubhandicap-differentiaal +2. De speelster met clubhandicap 54 ontvangt dan 54 + 2 = 56 slagen voor haar ronde over 18 holes. (Bij ons dus 35 slagen).

Het 9- stappenplan en het vernieuwde Golf Vaardigheids Bewijs (GVB) maken het mogelijk dat spelers vanaf 1 april 2012 kunnen starten met een club handicap van 54 (bij de Vijf Margen komt dit neer op 35 slagen voor de dames en 34 slagen voor de heren). Er zijn nieuwe tabellen opgehangen op het prikbord in onze informatiehoek in de hal van het Golfcentrum Noordwijk, bij de computer. Ook staat de nieuwe tabel op de website op de pagina “handicapstatus”.

De nieuwe tabellen kunnen worden gebruikt door:

a.    Spelers die nu al in het bezit zijn van GVB (= clubhandicap 54) en hun     clubhandicap willen verlagen.

b.    Spelers die vanaf 1 mei het GVB hebben behaald voor het verlagen van hun clubhandicap van 54 of lager.

c.     Spelers kunnen op deze tabel bij hun clubhandicap 54 of lager hun juiste club playing handicap vinden.

Vereisten voor het behalen van clubhandicap 54 (GVB) vanaf 1 juli 2012:

1.    Golfbaanpermissie

De speler moet eerst Golfbaanpermissie behalen. Op advies van de golfprofessional geeft de baaneigenaar de Golfbaanpermissie uit. Zonder het behalen van de Golfbaanpermissie kan niet worden doorgestroomd naar clubhandicap 54. De eigenaar van de golfbaan bepaalt wanneer een golfer de Golfbaanpermissie krijgt.

2.    Slagen voor het Golfregelexamen

Dit examen wordt afgenomen door de clubs onder verantwoordelijkheid van de
Regel- en Handicapcommissie. De examinatoren hebben de cursus Regel-commissaris gevolgd.

3.    Clubhandicap

De speler speelt een ronde met een marker die minimaal clubhandicap 54 (GVB) heeft. Hij behaalt 18 Stablefordpunten of meer bij een ronde van 9 holes of 36 Stablefordpunten of meer bij een ronde van 18 holes (uitgaande van clubhandicap 54). Het moet gaan om een ronde met een Qualifying (Q)-kaart. De eerste clubhandicap van de speler wordt vastgesteld volgens de formule: clubhandicap = 54 – (Stableford Q-kaart 18holes-/–36).

Voorbeeld: Een speler speelt een ronde van 18 holes met een Q-kaart en behaalt 38 Stablefordpunten.
Zijn eerste clubhandicap wordt 54 – (38 – 36) = 52.

Heeft u vragen of wilt u uitleg over het nieuwe systeem dit kan via de webmail van De Vijf Margen.    ( info@devijfmargen.nl Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. )
De verandering van de regelgeving heeft geen andere bedoeling dan mensen meer plezier in het golfen te geven.

EGA handicap

Het EGA-handicap wordt verkregen zodra men, d.m.v. inleveren van Q- kaarten een handicap verkrijgt van 36.0 of lager.

Als men eenmaal een EGA-handicap heeft, wordt deze nooit hoger dan 36.0.

Als eenmaal handicap 36 is bereikt, wordt niet meer gesproken over een clubhandicap, maar EGA handicap.  Om het verschil duidelijk aan te blijven geven noemen we de handicap op de baan van GCN “NGF handicap”.

De Regel & Handicap Commissie